Jak předejít ztrátě svalů během diety a hubnutí?

Snímka obrazovky 2024-06-14 095410

 

Hubnutí a diety jsou dnes velmi populární témata, neboť mnoho lidí se snaží dosáhnout a udržet zdravou tělesnou hmotnost. Během těchto procesů ovšem často dochází k nežádoucí ztrátě svalové hmoty, což může mít negativní vliv na celkové zdraví a fyzickou kondici. Tento článek se zaměřuje na to, jak předejít ztrátě svalů během diety a hubnutí, a poskytuje praktické rady k udržení svalové hmoty.

Udržování svalové hmoty je důležité nejen pro estetický vzhled, ale také pro metabolické zdraví. Svaly hrají klíčovou roli ve spalování kalorií, zlepšování tělesné kompozice a udržování síly a výkonnosti. Ztráta svalové hmoty může vést ke zpomalení metabolismu, snížení fyzické síly a zvýšenému riziku zranění. Proto je důležité vědět, jak správně kombinovat výživu, cvičení a regeneraci, abychom dosáhli svých cílů v hubnutí bez obětování svalové hmoty.

 

Proč dochází ke ztrátě svalů během diety?

Během diety, zvláště pokud je zaměřena na rychlé hubnutí, dochází často ke ztrátě svalové hmoty. Tento proces je spojen s několika biologickými a metabolickými faktory, které ovlivňují tělo při kalorickém deficitu.

Vysvětlení katabolismu:

Katabolismus je proces, při kterém dochází k rozpadu komplexních molekul na jednodušší, přičemž se uvolňuje energie. Během diety, kdy tělo přijímá méně kalorií, než potřebuje k udržení své hmotnosti, začne tělo hledat alternativní zdroje energie. Není-li dostatek přijatých živin, tělo začne odbourávat své vlastní tkáně, včetně svalů, aby získalo potřebnou energii. Tento proces je znám jako svalový katabolismus.

Svalový katabolismus je pro tělo krátkodobým řešením, jak zajistit energii, avšak z dlouhodobého hlediska vede k oslabení svalů a zhoršení celkového metabolického zdraví.

Role kaloriového deficitu a metabolismu:

Kaloriový deficit nastává, když je příjem kalorií nižší než energetická potřeba těla. Tento stav je nezbytný pro hubnutí, protože tělo je nuceno čerpat energii z uložených tuků. Nicméně, je-li deficit příliš velký nebo trvá příliš dlouho, tělo se začne přizpůsobovat tím, že zpomaluje metabolismus a snižuje spotřebu energie. Tento proces je znám jako adaptivní termogeneze.

Při zpomalení metabolismu dochází k tomu, že tělo začne šetřit energií a omezuje energetické výdaje. Tím pádem se snižuje i schopnost těla udržovat svalovou hmotu, jelikož svaly jsou energeticky náročné na udržování. Výsledkem je ztráta svalů, což může ještě více zhoršit metabolismus a ztížit další hubnutí.

 

Výživa:

Správná výživa je klíčovým faktorem při snaze udržet svalovou hmotu během diety a hubnutí. Zaměření se na adekvátní příjem bílkovin, vyvážený příjem makronutrientů a dostatečné množství mikronutrientů může pomoci minimalizovat svalový katabolismus a podpořit celkové zdraví.

Adekvátní příjem bílkovin:
Doporučené denní dávky bílkovin:

Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem svalů. Během diety je důležité zvýšit jejich příjem, aby se zabezpečila ochrana svalové hmoty. Doporučené denní dávky bílkovin pro udržování svalů se pohybují kolem 1,6 až 2,2 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Pro lidi s intenzivním tréninkem nebo v kalorickém deficitu může být nutné přijmout i více.

Nejlepší zdroje bílkovin:
  • Živočišné zdroje: kuřecí maso, hovězí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh)
  • Rostlinné zdroje: luštěniny (čočka, fazole, cizrna), tofu, tempeh, quinoa, ořechy a semena

Makronutrienty:
Význam tuků a sacharidů pro udržování svalové hmoty:
  • Tuky: Tuky jsou důležité pro hormonální rovnováhu a celkové zdraví. Zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, mohou pomoci snížit zánět a podpořit regeneraci svalů. Doporučuje se zahrnout do stravy zdroje zdravých tuků, jako jsou avokádo, ořechy, semena, olivový olej a mastné ryby.

  • Sacharidy: Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro svaly. Během tréninku poskytují potřebnou energii a pomáhají udržovat glykogenové zásoby ve svalech, což je klíčové pro výkon a regeneraci. Dobře vyvážená strava by měla obsahovat komplexní sacharidy jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce a luštěniny.

 

Mikronutrienty:

Vitamíny a minerály, které podporují svaly:

  • Vitamin D: Pomáhá při absorpci vápníku a podpoře svalové funkce. Může být získán ze slunečního světla, mastných ryb, vajec a obohacených potravin.

  • Vápník: Nezbytný pro kontrakci svalů a zdraví kostí. Nachází se v mléčných výrobcích, zelenolistové zelenině a obohacených potravinách.

  • Hořčík: Podporuje svalovou relaxaci a regeneraci. Dobrými zdroji jsou ořechy, semena, celozrnné obiloviny a tmavě zelená listová zelenina.

  • Železo: Klíčové pro transport kyslíku do svalů. Nachází se v červeném mase, špenátu, luštěninách a obohacených obilovinách.

  • Zinek: Podporuje syntézu bílkovin a regeneraci svalů. Dobrými zdroji jsou maso, ořechy, semena a luštěniny.

 

 

Cvičení:

Efektivní tréninkový plán je klíčovým prvkem při udržování svalové hmoty během diety. Kombinace silového tréninku a správného kardio tréninku pomáhá minimalizovat ztrátu svalů a podporuje celkové zdraví a kondici.

 

Silový trénink:
Důležitost silového tréninku pro udržení svalové hmoty:

Silový trénink je základním nástrojem pro udržování a budování svalové hmoty. Během diety, kdy je tělo v kalorickém deficitu, silový trénink stimuluje svalová vlákna a podporuje syntézu bílkovin, což je klíčové pro ochranu svalů před katabolismem. Pravidelný silový trénink také pomáhá zvyšovat metabolismus, neboť svalová hmota je energeticky náročná na udržování.

Příklady efektivních cvičení:

  • Dřepy (Squats): Posilují svaly dolních končetin, včetně kvadricepsů, hamstringů a gluteálů.
  • Mrtvé tahy (Deadlifts): Zaměřují se na zadní svalové řetězce, včetně dolní části zad, gluteálů a hamstringů.
  • Bench press: Posiluje prsa, ramena a tricepsy.
  • Tlaky nad hlavou (Overhead Press): Zaměřují se na ramena a tricepsy.
  • Přítahy k bradě (Bent Over Rows): Posilují svaly horní části zad a bicepsů.
  • Výpady (Lunges): Cvičení pro kvadricepsy, hamstringy a gluteály.

 

Tato komplexní cvičení zapojují více svalových skupin a jsou efektivní při budování svalové hmoty a síly.

 

Kardio trénink:
Jak správně začlenit kardio bez ztráty svalové hmoty:

Kardio trénink je důležitý pro kardiovaskulární zdraví a podporu spalování kalorií, ale při nesprávném přístupu může vést ke ztrátě svalové hmoty. Následující tipy pomohou začlenit kardio trénink tak, aby nedocházelo k nežádoucí ztrátě svalů:

  • Nízká až střední intenzita: Kardio trénink s nízkou až střední intenzitou, jako je rychlá chůze, jízda na kole nebo plavání, je méně pravděpodobný, že způsobí katabolismus svalů ve srovnání s vysoce intenzivním tréninkem.
  • HIIT (High-Intensity Interval Training): Krátké intervaly vysokointenzivního cvičení, střídané s obdobím odpočinku nebo nízké intenzity, mohou být účinné při spalování tuků bez významné ztráty svalové hmoty.
  • Časování kardio tréninku: Ideální je provádět kardio trénink odděleně od silového tréninku, nebo alespoň ne ve stejný den, aby se minimalizovalo riziko přetrénování a katabolismu svalů.
  • Kratší trvání: Omezte trvání kardio tréninku na 20-30 minut, abyste minimalizovali riziko svalového katabolismu.
  • Výživa před a po tréninku: Zajistěte dostatečný příjem bílkovin a sacharidů před a po kardio tréninku na podporu regenerace svalů.

 

Regenerace:

Správná regenerace je nedílnou součástí procesu udržování svalové hmoty během diety a hubnutí. Dostatečný spánek a efektivní techniky odpočinku jsou klíčové pro optimalizaci svalového růstu a obnovy.

 

Význam dostatečného spánku a odpočinku:

Spánek je kritický pro regeneraci svalů a celkové zdraví. Během spánku probíhá většina opravných procesů v těle včetně syntézy bílkovin, které jsou nezbytné pro opravu a růst svalových vláken. Nedostatek spánku může vést ke zvýšené hladině kortizolu, hormonu stresu, který podporuje katabolismus svalů a může zpomalit regeneraci.

Odpočinek a dny bez cvičení jsou stejně důležité. Při cvičení se svalová vlákna poškozují a potřebují čas na obnovu. Bez dostatečného odpočinku může dojít k přetrénování, což může vést ke snížení výkonu a zvýšení rizika zranění.

Techniky pro zlepšení regenerace:
Dostatečný spánek:
Délka spánku: Snažte se spát 7-9 hodin denně. Každý člověk má individuální potřeby, takže najděte spoustu spánku, které vám nejlépe vyhovuje.
Kvalita spánku: Dbejte na kvalitu spánku tím, že vytvoříte klidné a tmavé prostředí, omezíte používání elektronických zařízení před spaním a udržujete pravidelný spánkový režim.
Aktivní odpočinek:
Jóga a strečink: Pomáhají zlepšit pružnost a uvolnit napětí ve svalech.
Lehké aerobní aktivity: Například chůze nebo plavání mohou podpořit krevní oběh a urychlit regeneraci bez nadměrného zatížení svalů.
Výživa a hydratace:
Strava: Zajistěte dostatečný příjem bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Po tréninku je důležité konzumovat jídlo bohaté na bílkoviny a sacharidy, aby se podpořila syntéza glykogenu a oprava svalů.
Hydratace: Udržujte dostatečný příjem tekutin, abyste zabezpečili správné fungování metabolických procesů.
Masáže a myofasciální uvolňování:
Masáže: Profesionální masáže mohou pomoci zlepšit průtok krve, snížit napětí ve svalech a urychlit regeneraci.
Myofasciální uvolňování: Používání válečků na masáž může pomoci zmírnit svalovou ztuhlost a podpořit regeneraci.
Teplé a studené koupele:
Střídání teplých a studených koupelí: Tato technika může pomoci zlepšit cirkulaci a zmírnit svalovou únavu.
Epsomské soli: Koupel s epsomskými solemi může pomoci uvolnit svaly a snížit zánět.
Techniky zvládání stresu:
Meditace a hluboké dýchání: Pomáhají snížit hladinu stresu, což může pozitivně ovlivnit regeneraci.
Hobby a relaxační aktivity: Trávení času při činnostech, které vás baví a relaxují, může pomoci zlepšit celkovou pohodu.

 

 

Suplementy:

Při snaze udržet svalovou hmotu během diety mohou být doplňky výživy velmi užitečné. Správně zvolené suplementy mohou podpořit svalový růst, urychlit regeneraci a poskytnout tělu potřebné živiny, které možná nezískáváte v dostatečném množství z běžné stravy.

 

Snímka obrazovky 2024-06-17 160740

 

Doplňky, které mohou pomoci při udržování svalové hmoty:
Proteinové prášky:

Proteinové prášky jsou jedním z nejpopulárnějších a nejefektivnějších doplňků pro podporu svalového růstu a regenerace. Jsou ideální pro rychlé doplnění bílkovin po tréninku nebo kdykoli během dne, kdy nemáte přístup k plnohodnotnému jídlu.

  • Syrovátkový protein (Whey Protein): Rychle se vstřebává, což je ideální po tréninku.
  • Kaseinový protein: Pomalu se vstřebává, což je vhodné pro noční čas k zajištění dlouhodobé dodávky aminokyselin.
  • Rostlinné proteiny: Jsou vhodné pro vegetariány a vegany, například proteiny z hrachu, rýže nebo konopí.
BCAA (Branched-Chain Amino Acids)

 

BCAA jsou esenciální aminokyseliny (leucin, isoleucin a valin), které hrají důležitou roli v syntéze bílkovin a regeneraci svalů. Jejich suplementace může pomoci snížit svalový katabolismus, podpořit regeneraci a zlepšit výkon během tréninku.

 

Výhody BCAA:

  • Snižují svalovou únavu.
  • Podporují svalovou regeneraci.
  • Mohou zlepšit výkon během intenzivního tréninku.

 

Kreatin:

Kreatin je jeden z nejvíce prozkoumaných a účinných doplňků na trhu. Pomáhá zvyšovat sílu, výbušnost a svalovou hmotu tím, že zvyšuje zásoby kreatinfosfátu ve svalech, což umožňuje produkci více ATP (adenosintrifosfát), základního zdroje energie pro svalové kontrakce.

 

Výhody kreatinu:

  • Zvyšuje sílu a výkon při krátkodobých, vysoce intenzivních aktivitách.
  • Podporuje růst svalové hmoty.
  • Zlepšuje regeneraci po tréninku.
Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit svalovou bolest a zánět po intenzivním tréninku. Nacházejí se zejména v rybím oleji, lněných semínkách a chia semínkách.

 

Výhody omega-3:

  • Snižují zánět.
  • Podporují regeneraci svalů.
  • Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví.
Glutamin

Glutamin je neesenciální aminokyselina, která hraje důležitou roli v regeneraci a imunitní funkci. Je obzvláště užitečná po intenzivním tréninku, kdy jsou hladiny glutaminu v těle vyčerpány.

 

Výhody glutaminu:

  • Podporuje regeneraci svalů.
  • Zlepšuje imunitní funkci.
  • Může pomoci snížit svalovou bolest.
Multivitamíny

Během diety může být náročné získat všechny potřebné vitamíny a minerály z jídla. Multivitamíny zajišťují, že vaše tělo dostává všechny nezbytné mikroživiny potřebné pro optimální fungování a regeneraci.

 

Výhody multivitamínů:

  • Podporují celkové zdraví.
  • Zajišťují dostatečný příjem vitamínů a minerálů.
  • Podporují imunitní funkci a energetický metabolismus.

 

 

Praktické tipy:

Efektivní plánování jídel a tréninků, jakož i pravidelné monitorování pokroku a úpravy podle potřeby, jsou klíčovými prvky úspěšného udržování svalové hmoty během diety. Následující praktické tipy vám pomohou optimalizovat váš plán a dosáhnout vašich cílů.

 

Snímka obrazovky 2024-06-17 160718

 

Plánování jídel a tréninků:
Plánování jídel:
Stanovte si kalorický příjem:
Vypočítejte si svůj denní energetický výdej (TDEE) a nastavte kalorický deficit, který vám umožní hubnout, ale zároveň udržovat svalovou hmotu. Obvykle je bezpečné začít s deficitem kolem 500 kalorií denně.
Rozdělení makronutrientů:
Bílkoviny: Snažte se konzumovat 1,6 až 2,2 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.
Sacharidy: Udržujte přiměřený příjem sacharidů, abyste měli dostatek energie na trénink a regeneraci.
Tuky: Ujistěte se, že alespoň 20-30% vašeho denního kalorického příjmu pochází ze zdravých tuků.
Pravidelná jídla:
Plánujte si jídla tak, abyste jedli každé 3-4 hodiny , což pomůže udržovat stabilní hladinu energie a podpoří regeneraci svalů.
Příprava jídel předem:
Připravte si jídla na několik dní dopředu, abyste měli vždy po ruce zdravé možnosti a předešli impulzivním rozhodnutím.
Plánování tréninků:
Silový trénink:
Zahrňte 3-4 dny silového tréninku týdně, zaměřeného na všechny hlavní svalové skupiny.
Používejte kombinaci vícekloubových cvičení (dřepy, mrtvé tahy, bench press) a izolovaných cviků (bicepsové zdvihy, tricepsové extenze).
Kardio trénink:
Přidejte 2-3 dny kardia týdně, přičemž preferujte nízko až středně intenzivní kardio nebo HIIT (High-Intensity Interval Training), abyste předešli ztrátě svalů.
Regenerace:
Zahrňte do svého plánu dny odpočinku a aktivního odpočinku, abyste umožnili svalům regenerovat a minimalizovali riziko zranění.

Monitoring pokroku a úpravy podle potřeby:
Sledování tělesné hmotnosti a složení těla:
Pravidelně si važte a sledujte složení těla pomocí měření obvodů, fotografií nebo bioelektrické impedanční analýzy (BIA).

Tréninkový deník:

Vést si tréninkový deník, kde budete zaznamenávat své tréninky, váhy a opakování, abyste mohli sledovat pokrok a zvyšovat zátěž podle potřeby.

Výživa a stravovací deník:
Vést si stravovací deník, kde budete zaznamenávat svá jídla a příjem makronutrientů, abyste zajistili dodržování stanoveného plánu.
Pravidelné hodnocení a úpravy:
Každé 2-4 týdny vyhodnoťte svůj pokrok a podle potřeby upravte svůj kalorický příjem, makronutrienty a tréninkový plán.
Pokud si všimnete stagnace nebo ztráty svalové hmoty, zvažte zvýšení příjmu bílkovin, úpravu tréninkového režimu nebo přidání dalších dní regenerace.
Poslouchejte své tělo:
Dávejte pozor na signály únavy, přetrénování nebo zranění a přizpůsobte svůj plán podle potřeby. Udržování rovnováhy mezi tréninkem a regenerací je klíčové pro dlouhodobý úspěch.

 

snack-5002686_1280

 

Časté chyby a jak se jim vyhnout:

Při dietě a hubnutí se mnozí lidé dopouštějí chyb, které vedou k nechtěné ztrátě svalové hmoty. Identifikace těchto chyb a přijetí správných opatření vám může pomoci udržet svaly a dosáhnout svých cílů efektivně a zdravým způsobem.

Běžné omyly, které vedou ke ztrátě svalů během diety:
Nedostatečný příjem bílkovin:
Bílkoviny jsou nezbytné pro udržování a budování svalové hmoty. Při dietě mnoho lidí nepřijímá dostatek bílkovin, což vede ke svalovému katabolismu.
Příliš velký kalorický deficit:
Drastické snížení kalorického příjmu může způsobit rychlou ztrátu hmotnosti, avšak často na úkor svalové hmoty. Tělo začne odbourávat svaly jako zdroj energie.
Nesprávný tréninkový plán:
Zaměření se výlučně na kardio trénink bez zahrnutí silového tréninku může vést ke ztrátě svalové hmoty. Silový trénink je klíčový pro stimulaci svalů a udržení jejich hmoty.
Nedostatečná regenerace:
Přetrénování a nedostatek spánku mohou způsobit svalový katabolismus a zhoršení regenerace. Regenerace je nezbytná pro obnovu a růst svalů.
Ignorování mikronutrientů:
Nedostatek vitamínů a minerálů může negativně ovlivnit svalovou funkci a regeneraci. Vyvážená strava je klíčová pro celkové zdraví a udržení svalů.
Příliš mnoho kardia:
Nadměrný kardio trénink bez dostatečného příjmu kalorií a bílkovin může způsobit ztrátu svalové hmoty, neboť tělo využívá svaly jako zdroj energie.

 

Tipy, jak se jim vyhnout:
Zajistěte dostatečný příjem bílkovin:
Snažte se konzumovat 1,6 až 2,2 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně. Zahrňte do stravy různé zdroje bílkovin, jako jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a proteinové doplňky.
Udržujte přiměřený kalorický deficit:
Nastavte si mírný kalorický deficit (kolem 500 kalorií denně), který umožňuje postupné hubnutí bez drastických ztrát svalové hmoty.
Zahrňte silový trénink:
Zaměřte se na silový trénink alespoň 3-4krát týdně, abyste stimulovali svaly a podpořili jejich růst. Používejte vícekloubová cvičení a zvyšujte zátěž postupně.
Dbejte na regeneraci:
Zajistěte si dostatek spánku (7-9 hodin denně) a dny odpočinku mezi intenzivními tréninky. Využívejte techniky jako masáže, strečink a aktivní odpočinek na podporu regenerace.
Vyvážená strava:
Dbejte na dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Zahrňte do své stravy různorodé potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, abyste zajistili všechny potřebné mikronutrienty.
Rozumné kardio:
Přidejte kardio trénink v přiměřeném množství (2-3 krát týdně) a preferujte nízko až středně intenzivní kardio nebo HIIT. Ujistěte se, že váš kalorický příjem je dostatečný k pokrytí energetických potřeb.

 

Udržování svalové hmoty během diety není jen o fyzické stránce, ale také o celkovém zdraví a pohodě. Dodržování správných stravovacích a tréninkových návyků, jakož i dostatečná regenerace, vám pomohou nejen dosáhnout vašich cílů v hubnutí, ale také zlepšit kvalitu vašeho života.

Pamatujte, že úspěch není jen o rychlých výsledcích, ale o dlouhodobých změnách, které můžete udržovat. Buďte trpěliví, konzistentní a poslouchejte své tělo. Každý malý krok, který uděláte směrem ke zdravějšímu životnímu stylu, je významným krokem k vaší celkové pohodě a lepšímu zdraví.

 

Reference:

Zdroje a studie použité v článku:

  1. Adekvátní příjem bílkovin a doporučené dávky:

    • Phillips, SM, & Van Loon, LJ (2011). Dietary protein for athletes: od requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences , 29(sup1), S29-S38. doi:10.1080/02640414.2011.619204
  2. Význam tuků a sacharidů pro udržování svalové hmoty:

    • Volek, JS, & Phinney, SD (2011). Art a vědy o nízké carbohydrate performance. Beyond Obesity LLC.
    • Burke, LM, & Hawley, JA (2018). Swifter, higher, stronger: what's on the menu? Science , 362(6416), 781-787. doi:10.1126/science.aau2093
  3. Vitamíny a minerály podporující svaly:

    • Wolters, M., Strohle, A., & Hahn, A. (2004). Nutrice a zdraví—prevence a léčení diseases. Public Health Nutrition , 7(2), 297-302. doi:10.1079/PHN2003526
  4. Význam silového tréninku pro udržení svalové hmoty:

    • Peterson, MD, Rhea, MR, & Sen, A. (2010). Resistance exercise for muscular strength in oldder adults: a meta-analysis. Ageing Research Reviews , 9(3), 226-237. doi:10.1016/j.arr.2010.03.004
  5. Kardio trénink a udržení svalové hmoty:

    • Helgerud, J., Høydal, K., Wang, E., Karlsen, T., Berg, P., Bjerkaas, M., ... & Hoff, J. (2007). Aerobic high-intensity intervals improve VO2max more than moderate training. Medicine & Science in Sports & Exercise , 39(4), 665-671. doi:10.1249/mss.0b013e3180304570
  6. Význam dostatečného spánku a odpočinku:

    • Dattilo, M., Antunes, HK, Medeiros, A., Monico-Neto, M., Souza, HS, Lee, KS, ... & Tufik, S. (2011). Paradoxické sleep deprivation induces muscle atrophy. Muscle & Nerve , 43(1), 82-89. doi:10.1002/mus.21898
  7. Doplňky výživy pro udržování svalové hmoty:

    • Kreider, RB, Kalman, DS, Antonio, J., Ziegenfuss, TN, Wildman, R., Collins, R., ... & Lopez, HL (2017). Mezinárodní společnosti pro sportovní nutriční postavení: bezpečnost a účinnost kreatického doplňku v cvičení, sportu a lékařství. Journal of the International Society of Sports Nutrition , 14(1), 18. doi:10.1186/s12970-017-0173-z
  8. Praktické tipy a monitoring pokroku:

    • Schoenfeld, BJ, & Aragon, AA (2018). How můj proteín může tělo použít v jednom jídle pro muscle-building? Implications for daily protein distribution. Journal of the International Society of Sports Nutrition , 15(1), 10. doi:10.1186/s12970-018-0215-1

 

Tyto zdroje poskytují vědecké základy a doporučení pro správnou výživu, cvičení, regeneraci a použití doplňků výživy k udržení svalové hmoty během diety a hubnutí.