Kolik bílkovin denně přijmout pro růst svalů?

Snímka obrazovky 2024-06-12 165059

 

V dnešní době, kdy se stále více lidí zajímá o fitness a zdravý životní styl, je důležité porozumět, jak dosáhnout svých cílů co nejefektivněji. Jedním z klíčových prvků úspěšného budování svalové hmoty je správný příjem bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů a hrají rozhodující roli při jejich růstu a regeneraci. V tomto článku se podíváme na to, kolik bílkovin byste měli denně přijmout, abyste maximalizovali svůj svalový růst a dosáhli svých fitness cílů.

Proč je příjem bílkovin důležitý pro růst svalů:

Bílkoviny jsou makronutrienty složené z aminokyselin, které jsou nezbytné pro budování a opravu tkání, včetně svalů. Během fyzické aktivity, zvláště při silovém tréninku, dochází k mikroskopickým poškozením svalových vláken. Aby mohly být tyto svaly opraveny a následně růst, je třeba zajistit dostatečný příjem bílkovin.

Krátký přehled o tom, jak bílkoviny přispívají ke svalové regeneraci a růstu:

Když konzumujete bílkoviny, vaše tělo je rozkládá na jednotlivé aminokyseliny, které jsou následně využity pro různé účely, včetně opravy a budování svalové tkáně. Tento proces je znám jako syntéza svalových bílkovin (MPS - Muscle Protein Synthesis). Během MPS dochází k obnovení poškozených svalových vláken a jejich následnému zpevnění a zvětšení.

 

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny jsou jednou ze tří základních makronutrientů, spolu s tuky a sacharidy, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla. Jsou složité organické molekuly, které plní řadu důležitých funkcí, a proto je jejich dostatečný příjem klíčový pro zdraví a optimální fungování organismu.

Definice bílkovin a jejich základní struktura (aminokyseliny):

Bílkoviny jsou tvořeny dlouhými řetězci aminokyselin, které jsou základními stavebními jednotkami bílkovin. Existuje 20 různých aminokyselin, z nichž některé jsou esenciální, což znamená, že jejich tělo nedokáže samo syntetizovat a musí být získáváno z potravy. Každá bílkovina má jedinečnou sekvenci aminokyselin, která určuje její strukturu a funkci.

 

Struktura bílkovin může být rozdělena do čtyř úrovní:

Primární struktura : Sekvence aminokyselin v polypeptidovém řetězci.

Sekundární struktura : Lokální složení řetězce do spirál (alfa-helix) nebo listů (beta-list).

Terciární struktura : Trojrozměrné uspořádání celého polypeptidového řetězce.

Kvartérní struktura : Skládání více polypeptidových řetězců do jedné funkční jednotky.

Důležité funkce bílkovin v těle:

Bílkoviny plní v těle řadu klíčových funkcí, které jsou nezbytné pro život. Mezi nejdůležitější funkce patří:

Stavební funkce : Bílkoviny jsou základní složkou všech buněk a tkání, včetně svalů, kostí, kůže, vlasů a nehtů.

Enzymy : Mnohé enzymy jsou bílkoviny, které katalyzují biochemické reakce v těle, urychlujíc metabolické procesy.

Transportní proteiny : Bílkoviny jako hemoglobin transportují kyslík v krvi, zatímco jiné proteiny přenášejí živiny a odpadní látky přes buněčné membrány.

Regulační proteiny : Hormony jako inzulín a glukagon, které regulují hladiny glukózy v krvi, jsou bílkoviny.

Imunitní obrana : Protilátky jsou bílkoviny, které pomáhají chránit tělo před infekcemi a chorobami.

Energetický zdroj : V případě nedostatku sacharidů a tuků mohou bílkoviny sloužit jako zdroj energie.

Udržování osmotického tlaku : Albumin, který se nachází v krvi, pomáhá udržovat správný osmotický tlak a objem krve.

 

Denní příjem bílkovin: Základní doporučení:

Příjem bílkovin je nezbytný pro udržení zdraví a podporu různých tělesných funkcí. Různé zdravotnické organizace poskytují doporučení týkající se denního příjmu bílkovin, které jsou přizpůsobeny potřebám různých skupin obyvatelstva.

Všeobecná doporučení pro denní příjem bílkovin podle různých organizací:

Světová zdravotnická organizace (WHO) :

WHO doporučuje příjem bílkovin ve výši přibližně 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti denně pro dospělé. Tento příjem je považován za dostatečný pro udržení celkového zdraví a prevenci nedostatku bílkovin.

 

Recommended Dietary Allowance (RDA) :

RDA, stanovená Národní akademií věd USA, také doporučuje příjem 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně pro dospělé. Pro průměrného dospělého člověka o hmotnosti 70 kg to znamená přibližně 56 gramů bílkovin denně.

Rozdíly mezi doporučeními pro běžnou populaci a sportovce:

Běžná populace :

Pro běžnou populaci, která se nezapojuje do intenzivního fyzického tréninku, jsou doporučení WHO a RDA zpravidla dostatečná. Tyto hodnoty zabezpečují základní potřeby těla pro opravu tkání, syntézu enzymů a hormonů a udržování celkového zdraví.

 

Sportovci a osoby s vysokou fyzickou aktivitou :

Sportovci, zejména ti, kteří se věnují silovým a vytrvalostním sportům, mají zvýšenou potřebu bílkovin na podporu svalové regenerace a růstu

Odborné organizace a výzkumy často doporučují vyšší příjem bílkovin pro sportovce, typicky v rozmezí od 1,2 do 2,0 gramu na kilogram tělesné hmotnosti denně. Tyto vyšší hodnoty jsou nezbytné pro optimalizaci syntézy svalových bílkovin a zlepšení regenerace po intenzivním tréninku.

Například Mezinárodní společnost pro sportovní výživu (ISSN) doporučuje příjem bílkovin ve výši 1,4 až 2,0 gramu na kilogram tělesné hmotnosti denně pro aktivní jedince a sportovce.

 

Osoby ve speciálních podmínkách :

Těhotné a kojící ženy mohou potřebovat vyšší příjem bílkovin na podporu růstu a vývoje plodu a produkce mléka.

Starší lidé mohou také potřebovat více bílkovin k udržení svalové hmoty a prevenci sarkopenie (ztráta svalové hmoty spojená se stárnutím).

 

Snímka obrazovky 2024-06-17 153126

 

Bílkoviny a svalový růst:

Bílkoviny hrají klíčovou roli v procesu budování a regenerace svalů. Pochopení toho, jak bílkoviny přispívají k syntéze svalových bílkovin (MPS), je základem pro optimalizaci svalového růstu.

Vysvětlení procesu syntézy svalových bílkovin (MPS) a jeho vztahu k příjmu bílkovin:

Syntéza svalových bílkovin (MPS) je proces, při kterém tělo využívá aminokyseliny k opravě a budování svalové tkáně. Tento proces je nezbytný pro růst svalů a jejich regeneraci po fyzické námaze.

Poškození svalů : Během fyzické aktivity, zejména silového tréninku, dochází k mikroskopickým poškozením svalových vláken. Toto poškození spouští potřebu opravy a růstu svalů.

Rozklad bílkovin : Po konzumaci bílkovin se tyto v trávicím traktu rozkládají na jednotlivé aminokyseliny.

Transport aminokyselin : Aminokyseliny jsou absorbovány do krevního oběhu a transportovány do svalových buněk.

Syntéza bílkovin : Ve svalových buňkách se aminokyseliny používají pro syntézu nových bílkovin, čímž se opravují poškozená svalová vlákna a zvětšuje se jejich objem.

Proces MPS je ovlivňován množstvím a kvalitou přijatých bílkovin. Příjem bílkovin stimuluje MPS a zvyšuje schopnost těla budovat a regenerovat svaly.

Význam dostatečného příjmu bílkovin pro maximalizaci MPS:

Dostatečný příjem bílkovin je klíčový pro maximalizaci MPS a tím také pro optimalizaci svalového růstu. Pokud je příjem bílkovin nedostatečný, tělo nebude mít dostatek stavebního materiálu pro opravu a růst svalů, což může vést ke stagnaci nebo dokonce ke ztrátě svalové hmoty.

 

Výhody dostatečného příjmu bílkovin zahrnují:

Zlepšená regenerace svalů : Dostatečný příjem bílkovin po tréninku pomáhá rychleji opravovat poškozená svalová vlákna a snižovat svalovou bolest.

Zvýšený svalový růst : Pravidelný příjem bílkovin zajišťuje, že tělo má neustálý přísun aminokyselin potřebných pro růst svalů.

Udržování svalové hmoty : Bílkoviny pomáhají udržovat stávající svalovou hmotu, což je obzvláště důležité během kalorického deficitu nebo při stárnutí.

Optimalizace výkonu : S dostatečným příjmem bílkovin mají sportovci lepší výkon, což jim umožňuje dosáhnout lepších výsledků v tréninku a soutěžích.

Pro maximalizaci MPS je také důležité konzumovat bílkoviny ve správných intervalech během dne. Výzkumy ukazují, že rozdělení příjmu bílkovin do několika menších dávek (20-30 gramů bílkovin) každé 3-4 hodiny je účinnější než konzumace velkého množství bílkovin najednou.

 

Klíčové body:

Příjem po tréninku : Konzumace bílkovin do 30 minut po tréninku může maximalizovat MPS.

Kvalita bílkovin : Výběr vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny (např. syrovátkový protein, vejce, maso), je důležitý pro efektivní syntézu bílkovin.

 

Kolik bílkovin je zapotřebí pro růst svalů?

Různé vědecké studie a odborná doporučení se zabývají optimálním příjmem bílkovin pro podporu růstu svalů, zejména u sportovců a kulturistů. V následujícím přehledu se podíváme na tato doporučení a konkrétní čísla, která jsou výsledkem dlouhodobého výzkumu.

Přehled vědeckých studií a jejich doporučení pro sportovce a kulturisty:
Mezinárodní společnost pro sportovní výživu (ISSN) :
SSN doporučuje sportovcům a kulturistům konzumovat bílkoviny v rozmezí od 1,4 do 2,0 gramů na kilogram tělesné hmotnosti denně. Toto rozmezí se považuje za optimální pro podporu růstu svalů, regeneraci a zlepšení výkonu.
Vyšší hodnoty v tomto rozmezí jsou často doporučeny pro ty, kteří jsou v období intenzivního tréninku nebo kalorického deficitu.
American College of Sports Medicine (ACSM) :
ACSM uvádí, že pro aktivní jedince a sportovce je vhodný příjem bílkovin v rozmezí od 1,2 do 2,0 gramů na kilogram tělesné hmotnosti denně, v závislosti na intenzitě a typu tréninku.
Journal of the International Society of Sports Nutrition (JISSN) :
Studie publikované v JISSN naznačují, že pro maximalizaci syntézy svalových bílkovin (MPS) je ideální příjem bílkovin v rozmezí od 1,6 do 2,2 gramů na kilogram tělesné hmotnosti denně. Tyto hodnoty jsou obzvláště důležité pro kulturisty a silové sportovce.

Konkrétní čísla: gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti:

Na základě výše uvedených doporučení můžeme definovat konkrétní čísla pro různé úrovně fyzické aktivity a tréninkových cílů:

Běžná populace (neaktivní nebo mírně aktivní jedinci) :

Doporučení: 0,8 – 1,0 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Příklad: Osoba o hmotnosti 70 kg by měla přijmout 56 - 70 gramů bílkovin denně.

 

Rekreační sportovci a mírně aktivní jedinci :

Doporučení: 1,2 - 1,4 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Příklad: Osoba o hmotnosti 70 kg by měla přijmout 84 - 98 gramů bílkovin denně.

 

Siloví sportovci a kulturisté během intenzivního tréninku :

Doporučení: 1,6 - 2,2 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Příklad: Osoba o hmotnosti 70 kg by měla přijmout 112 - 154 gramů bílkovin denně.

 

Sportovci v období kalorického deficitu (např. během dietování) :

Doporučení: 2,0 - 2,4 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně.

Příklad: Osoba o hmotnosti 70 kg by měla přijmout 140 - 168 gramů bílkovin denně.

 

Snímka obrazovky 2024-06-17 152831

 

Kdy a jak konzumovat bílkoviny?

Správné načasování a rozdělení příjmu bílkovin během dne může výrazně ovlivnit efektivitu růstu svalů a regenerace. Následující doporučení vám pomohou optimalizovat příjem bílkovin a dosáhnout vašich fitness cílů.

Důležitost rozdělení příjmu bílkovin během dne:

Jednorázová konzumace velkého množství bílkovin nemusí být tak efektivní jako jejich rovnoměrné rozdělení během dne. Tělo má omezenou schopnost využít bílkoviny k syntéze svalových bílkovin (MPS) v jednom momentě, proto je lepší zajistit jejich stabilní přísun.

 

Výhody rovnoměrného rozdělení bílkovin:

Stálá stimulace MPS : Pravidelný přísun bílkovin každé 3-4 hodiny udržuje proces syntézy svalových bílkovin aktivní po celý den.

Lepší regenerace : Rozdělení bílkovin pomáhá tělu neustále regenerovat poškozenou svalovou tkáň.

Prevence ztráty svalové hmoty : Stabilní přísun bílkovin může pomoci udržet svalovou hmotu, zejména během kalorického deficitu.

Nejlepší doba ke konzumaci bílkovin:

Před tréninkem:

Konzumace bílkovin před tréninkem může pomoci zlepšit výkon a zahájit proces regenerace ještě během cvičení.

Doporučený příjem: Malé jídlo obsahující 20-30 gramů bílkovin 1-2 hodiny před tréninkem.

 

P o tréninku:

Po tréninku je tělo ve stavu zvýšené potřeby aminokyselin pro opravu a růst svalů. Konzumace bílkovin po tréninku výrazně podporuje MPS.

Doporučený příjem: 20-40 gramů rychle stravitelných bílkovin (např. syrovátkový protein) do 30 minut po tréninku.

 

Před spaním:

Konzumace bílkovin před spaním může podpořit noční regeneraci a syntézu svalových bílkovin.

Doporučený příjem: 20-40 gramů pomalu stravitelných bílkovin (např. kaseinový protein) 30-60 minut před spaním.

Příklady jídel bohatých na bílkoviny pro různé časy dne:

Snídaně:

Omeleta z vaječných bílků se špenátem a sýrem feta

Řecký jogurt s ovocem a medem

Ovesná kaše s mandlovým máslem a proteinovým práškem

 

Svačina:

Cottage cheese s plátky jablka a skořicí

Proteinová tyčinka s nízkým obsahem cukru

Hummus s mrkvovými tyčinkami

 

Oběd:

Kuřecí prsa s quinou a zeleninovým salátem

Losos na grilu s pečenými sladkými brambory a brokolicí

Tofu stir-fry s hnědou rýží a mixovanou zeleninou

 

Svačina:

Proteinový smoothie (syrovátkový protein, banán, špenát, mandlové mléko)

Tuňáková konzerva s celozrnnými krekry

Edamame fazolky s mořskou solí

 

Večeře:

Hovězí steak s pečenou zeleninou a batátovým pyré

Grilovaná krůtí prsa s kuskusem a grilovanou zeleninou

Čočka na kari s celozrnným chlebem a salátem

 

Před spaním:

Kaseinový proteinový nápoj

Tvaroh s bobulovým ovocem

Mandle a nízkotučný sýr

 

Typy bílkovin:

Při plánování stravy pro růst svalů je důležité rozlišovat mezi různými typy bílkovin, zejména mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami. Každý typ má své specifické vlastnosti, výhody a nevýhody, které mohou ovlivnit účinnost svalového růstu a celkové zdraví.

Rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami:

Živočišné bílkoviny:

Živočišné bílkoviny se nacházejí v potravinách jako maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.

Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, což z nich činí kompletní bílkoviny.

Mají vyšší biologickou hodnotu, což znamená, že tělo je dokáže lépe a efektivněji využít.

 

Rostlinné bílkoviny:

Rostlinné bílkoviny se nacházejí v potravinách jako fazole, čočka, ořechy, semena a celozrnné produkty.

Mnohé rostlinné bílkoviny nemají kompletní profil esenciálních aminokyselin, což znamená, že je třeba kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin, aby bylo dosaženo plného aminokyselinového profilu.

Mají nižší biologickou hodnotu v porovnání s živočišnými bílkovinami, ale jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.

Výhody a nevýhody obou typů bílkovin pro růst svalů:

Výhody živočišných bílkovin:

Kompletní profil aminokyselin : Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro syntézu svalových bílkovin.

Vyšší biologická hodnota : Tělo je dokáže efektivněji využít k růstu a regeneraci svalů.

Rychlejší absorpce : Některé živočišné bílkoviny, jako syrovátkový protein, se rychle vstřebávají, což je ideální po tréninku.

 

Nevýhody živočišných bílkovin:

Vyšší obsah nasycených tuků : Některé živočišné produkty mohou obsahovat vyšší množství nasycených tuků, což může přispět ke zvýšení hladiny cholesterolu.

Etické a environmentální obavy : Produkce živočišných bílkovin může mít negativní dopad na životní prostředí a může být spojena s etickými otázkami týkajícími se zvířat.

 

Výhody rostlinných bílkovin:

Nižší obsah nasycených tuků : Rostlinné bílkoviny jsou obvykle chudší na nasycené tuky, což může být prospěšné pro kardiovaskulární zdraví.

Bohaté na vlákninu : Obsahují vlákninu, která podporuje trávení a zdraví střev.

Antioxidanty a fytochemikálie : Jsou bohaté na antioxidanty a jiné prospěšné rostlinné sloučeniny.

 

Nevýhody rostlinných bílkovin:

Neúplný aminokyselinový profil : Mnohé rostlinné zdroje bílkovin neobsahují všechny esenciální aminokyseliny, takže je třeba kombinovat různé rostlinné zdroje (např. fazole a rýže) k dosažení kompletního profilu.

Nižší biologická hodnota : Mají nižší biologickou hodnotu, což znamená, že tělo je nemusí využít tak efektivně jako živočišné bílkoviny.

 

Doplňky stravy:

Proteinové doplňky mohou být užitečným nástrojem k zajištění dostatečného příjmu bílkovin, zejména pro lidi s vysokými nároky na bílkoviny nebo pro ty, kteří mají omezenou dobu na přípravu jídel. Níže se podíváme na situace, kdy je vhodné uvažovat o proteinových doplňcích a jak si vybrat ten správný doplněk.

Kdy je vhodné uvažovat o proteinových doplňcích:
Intenzivní trénink :
Sportovci a kulturisté, kteří podstupují intenzivní tréninkový režim, mohou potřebovat vyšší příjem bílkovin na podporu svalové regenerace a růstu. Proteinové doplňky mohou být efektivním způsobem, jak rychle zvýšit příjem bílkovin.
Nedostatek času :
Pro lidi s rušným životním stylem může být obtížné konzumovat dostatečné množství bílkovin z běžné stravy. Proteinové doplňky poskytují rychlé a pohodlné řešení, které umožňuje zajistit potřebný příjem bílkovin.
Dietní omezení :
Osoby se specifickými dietami, jako jsou vegani nebo vegetariáni, mohou mít potíže s dosažením dostatečného příjmu bílkovin pouze z rostlinných zdrojů. Rostlinné proteinové doplňky, jako je hrachový, rýžový nebo konopný protein, mohou pomoci vyplnit tuto mezeru.
Cíle týkající se hmotnosti a kompozice těla :
Lidé, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit kompozici těla (např. snížit tuk a zvýšit svalovou hmotu), mohou těžit z proteinových doplňků. Bílkoviny mohou podpořit pocit sytosti a udržet svalovou hmotu během kalorického deficitu.
Regenerace po zranění :
Po zranění nebo operaci může být potřeba bílkovin zvýšena na podporu regenerace tkání a svalů. Proteinové doplňky mohou zajistit potřebné živiny pro efektivní hojení.

 

Snímka obrazovky 2024-06-17 152956

 

Jak vybrat správný doplněk stravy:
Typ proteinu :
Syrovátkový protein : Rychle stravitelný protein s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, ideální ke konzumaci po tréninku.
Kaseinový protein : Pomaleji stravitelný protein, vhodný ke konzumaci před spaním, aby poskytoval stabilní přísun aminokyselin během noci.
Rostlinné proteiny : Hrachový, rýžový, konopný a sójový protein jsou vhodné pro vegetariány a vegany, jakož i pro lidi s laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčné produkty.
Obsah bílkovin :
Zkontrolujte etiketu, abyste zjistili, kolik gramů bílkovin obsahuje jedna porce doplňku. Vyberte produkt, který poskytuje dostatečné množství bílkovin pro splnění vašich potřeb.
Aminokyselinový profil :
Ujistěte se, že doplněk obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, zejména leucin, který je klíčový pro syntézu svalových bílkovin.
Složení a přísady :
Zkontrolujte přísady na etiketě a vyhněte se produktům s nadměrným množstvím cukrů, umělých sladidel a přísad. Vyberte doplněk s čistým složením a minimem nežádoucích přísad.
Certifikace a kvalita :
Vyberte produkty od renomovaných výrobců, kteří poskytují certifikáty kvality a bezpečnosti. Hledejte certifikace jako NSF Certified for Sport nebo Informed-Sport, které zaručují, že produkt neobsahuje zakázané látky.
Chuť a rozpustnost :
Chuť a rozpustnost jsou důležité faktory, které ovlivňují, jak často budete doplněk používat. Vyzkoušejte různé příchutě a značky, abyste našli produkt, který vám nejvíce vyhovuje.

 

Mýty a fakta o příjmu bílkovin:

V oblasti výživy a fitness existuje řada mýtů týkajících se příjmu bílkovin a jejich vlivu na svalový růst. Níže jsou uvedeny běžné mýty a vědecky podložená fakta, která pomohou objasnit, co je pravda a co ne.

Běžné mýty týkající se bílkovin a svalového růstu:

Mýtus 1: Více bílkovin vždy znamená více svalů

Fakt : Přestože je dostatečný příjem bílkovin nezbytný pro růst svalů, nadměrný příjem bílkovin nezaručuje větší svalový růst. Tělo má limit, kolik bílkovin dokáže efektivně využít pro syntézu svalových bílkovin. Příjem nad tímto limitem bude pravděpodobně využit jako energie nebo uložen jako tuk.

 

Mýtus 2: Bílkoviny musí být konzumovány ihned po tréninku

Fakt : Konzumace bílkovin po tréninku je důležitá, ale přesný časový rámec není až tak kritický, jak se často tvrdí. Výzkum naznačuje, že existuje tzv. "anabolické okno", které trvá několik hodin po tréninku, během kterého je tělo citlivější na příjem bílkovin. Hlavní je zajistit, abyste přijali dostatečné množství bílkovin v průběhu dne.

 

Mýtus 3: Rostlinné bílkoviny jsou méně účinné než živočišné bílkoviny

Fakt : Přestože rostlinné bílkoviny mohou mít méně kompletní aminokyselinový profil, správná kombinace různých rostlinných zdrojů může zajistit všechny esenciální aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny mohou být stejně efektivní pro podporu svalového růstu, pokud je celkový příjem bílkovin dostatečný.

 

Mýtus 4: Bílkovinné doplňky jsou nezbytné pro růst svalů

Fakt : Bílkovinné doplňky mohou být užitečné pro zajištění dostatečného příjmu bílkovin, zejména pro sportovce a lidi s náročným rozvrhem. Nicméně, bílkoviny mohou být stejně účinně přijímány z běžné stravy, pokud je strava dobře vyvážená a bohatá na bílkovinné zdroje.

 

Mýtus 5: Vysoký příjem bílkovin je škodlivý pro ledviny

Fakt : Pro zdravé jedince neexistují důkazy, že vysoký příjem bílkovin poškozuje ledviny. Tento mýtus vychází z doporučení pro lidi s již existujícími ledvinovými problémy, kteří by měli omezit příjem bílkovin. Pro zdravé jedince je vysoký příjem bílkovin bezpečný.

Vědecky podložená fakta:

Fakt 1: Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů

Bílkoviny poskytují esenciální aminokyseliny, které jsou základními stavebními jednotkami pro syntézu svalových bílkovin. Bez dostatečného příjmu bílkovin je růst a regenerace svalů omezena.

 

Fakt 2: Kvalita bílkovin je důležitá

Kompletní bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou důležité pro efektivní syntézu svalových bílkovin. Živočišné bílkoviny jsou přirozeně kompletní, ale také rostlinné bílkoviny mohou být efektivní, pokud jsou správně kombinovány.

 

Fakt 3: Příjem bílkovin by měl být rozdělen během dne

Pro maximalizaci syntézy svalových bílkovin je efektivnější přijímat bílkoviny v menších dávkách rozdělených během dne, než konzumovat velké množství bílkovin najednou. Toto zajistí stabilní přísun aminokyselin a lepší regeneraci.

 

Fakt 4: Příjem bílkovin je individuální

Optimální příjem bílkovin závisí na individuálních faktorech, jako jsou věk, pohlaví, úroveň fyzické aktivity a tréninkové cíle. Pro sportovce a lidi s vyšší fyzickou zátěží jsou zapotřebí vyšší množství bílkovin.

 

Fakt 5: Bílkovinné doplňky jsou užitečné, ale ne nezbytné

Proteinové doplňky mohou pomoci dosáhnout požadovaného příjemu bílkovin, zvláště když je obtížné zajistit dostatečný příjem z běžné stravy. Nicméně, jsou jen doplňkem a nikoli náhradou za vyváženou stravu.

Každý člověk je jedinečný, a proto je důležité přizpůsobit příjem bílkovin individuálním potřebám a cílům. Faktory jako věk, pohlaví, úroveň fyzické aktivity, tréninkové cíle a zdravotní stav hrají klíčovou roli při stanovování optimálního příjmu bílkovin. Proto je vhodné pravidelně monitorovat svůj pokrok a podle potřeby upravovat svůj příjem bílkovin. Pamatujte, že každé tělo je jiné a to, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého.